Saturday, December 20, 2014

ABU UBAIDAH ALJARRAH


Beliau adalah Amir bin Abdullah bin AlJarrah, dilahirkan di Mekah dari kalangan keluarga Quraisy  yang terhormat iaitu darisuku AlHarith bin Fihr. Beliau masuk Islam selepas Abu Bakar AsSiddiq bersama Abdur Rahman bin Auf dan Arqam bin Abi Arqam.

Abu Abdullah AlJarrah adalah antara sahabat yang berhijrah ke Habsyah dan merupakan seorang Muhajirin yang hadir semasa Saqifah Bani Saad. Beliau adalah  antara sepuluh orang sahabat yang dijamin syurga telah menyertai semua peperangan bersama Rasulullah.

Dalam Perang Badar, beliau terpaksa membunuh ayahnya sendiri yang berjuang menentang Rasulullah. Hal ini dinyatakan dalam AlQuran pada Surah AlMujadalah ayat 22.

Semasa PerangUhud, Rasulullah telah terkena anak panah yang dilepaskan oleh tentera Kafir Quraisy lalu tersangkut pada rahang Baginda. Abu Ubaidah mencabut anak panah tersebut dengan menggunakan giginya sehinggakan giginya tercabut.Pada suatu hari satu rombongan dari Bani Najran datang menemui Rasulullah dan meminta Baginda menghantar seorang yang boleh dipercayai bagi menyelesaikan pertengkaran di kalangan mereka serta mengajar mereka agama Islam. Rasulullah berjanji akan menghantar seorang yang berani dan jujur. Orang yang dimaksudkan dengan Berani dan Jujur ini adalah  Abu Ubaidah AlJarrah.

Semasa pemilihan bagi jawatan khalifah yang pertama, Saidina Abu Bakar AsSiddiq telah menamakan beliau salah seorang daripada calun, namun  masyarakat Islam pada ketika itu telah sepakat mengangkat Abu Bakar sebagai pengganti Rasulullah.Orang orang Islam dan Yahudi Madinah mengenali beliau sebagai seorang perunding dan pembuat keputusan yang terbaik di kalangan para Sahabat, seorang yang zuhud, tidak tamakkan kuasa dan harta, berperawakan tinggi, kurus, berwibawa dan amat pemalu.

Abu Ubaidah pernah dilantik oleh Saidina Umar sebagai Panglima Perang Tentera Islam bagi menggantikan Khalid bin AlWalid.Beliau telah berjaya menakluk kota kota besar seperti Damsyik, Aleppo, Hims, Antakiah sebelum mara ke Baitul Maqdis.

Atas permintaan daripada Ketua Padera Baitul Maqdis yang tidak mahu berlaku pertumpahan darah, Abu Ubaidah telah menulis surat menjemput Saidina Umar ( ketika itu menjadi khalifah kedua Islam ) datang ke Baitul Maqdis untuk menerima penyerahan kunci Kota Baitul Maqdis.Abu Ubaidah AlJarrah meninggal dunia pada tahun 18Hijrah bersamaan tahun 640 Masihi akibat wabak Taun. Jenazah beliau telah disemadikan di Jordan. Tempat beliau telah diambil alih oleh Muaz bin Jabal.

No comments:

NASYID BUAT SEORANG IBU


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

KENANGAN MANIS