Thursday, January 28, 2016

MUSIM SEJUK DI JORDANJika di Malaysia, dalam setahun hanya ada dua musim sahaja iaitu Musim Panas dan Musim Hujan. Tapi berlainan keadaannya di Jordan.

Di Jordan  terdapat empat musim dalam setahun iaituBAGAIMANAKAH MUSIM SEJUK BOLEH BERLAKU

Kejadian  empat musim banyak dipengaruhi dengan   pergerakan matahari. Apabila matahari berada di kutub Selatan, maka negara negara yang berada di kutub Utara akan menerima sedikit pengaruh matahari . Ini menjadikan suasana dingin dan beku  ( salji ) di kawasan kawasan tersebut.


Negara negara bersalji


MUSIM SEJUK - PRO  DAN KONTRA

Musim sejuk merupakan musim longgokan buah buahan seperti Strawbery dan aneka jenis limau.
Ianya dijual dengan harga yang cukup murah.

Limau jenis Abu Surrah ( Lomau Sunkist ) menjadi kegemaran penulis kerana rasanya manis, segar dan baru dipetik dari ladang.
Selain daripada itu, daging, ayam dan ikan tidak perlu disimpan dalam peti sejuk. Suasana sejuk di luar sudah cukup menggantikan peti ais.

Penggunaan air pada musim sejuk adalah sangat kurang. Apa tidaknya, sedangkan nak ambil wudhu'pun telinga bagaikan nak tercabut inikan pula nak mandi... Oh tidaaaak.

Masjid University Of Jordan, Amman, Jordan


Sungguhpun demikian bil api akan melambung tinggi gara gara penggunaan heater untuk memanaskan rumah. Bahan api yang lain seperti gas dan minyak turut digunakan sebagai alternatif lain memanaskan rumah.menggantikan tenaga elektrik.  


SIANG LEBIH PENDEK DARI MALAM

Oleh kerana kedudukannya jauh dari matahari pada musim sejuk maka Jordan menerima sedikit pengaruh siang berbanding waktu malam. 

Jika waktu Maghrib di Malaysia masuk pada jam 7.00 malam tetapi di Jordan waktu Maghrib  masuk pada jam 4.30 petangPenulis pernah berpuasa  di Jordan pada Musim Sejuk semasa belajar di sana dari tahun 1992 hingga  1997.  Jam 4.30 petang dah berbuka manakala jam 6.00 petang dah siap solat Isyak dan Tarawikh sekali


Sekarang barulah penulis faham kenapa Rasulullah s.a.w mengiyaratkan  masuk waktu solat berdasarkan kepada pergerakan matahari. Wujudnya taqwim solat ini adalah hasil dari pemerhatian setiap hari selama satu tahun.   


Pernah terjadi kepada seorang sahabat Penulis yang transit sebentar di Bandaraya Amman, Jordan.. Penulis sempat mengunjungi beliau di Hotel Airport  tempat beliau menginap .

Jam menunjukkan pukul 3.00 petang. Beliau telah minta izin untuk Solat ( Zohor ) dulu  sedangkan ketka itu  telahpun masuk waktu Asar.  

KESIMPULAN 

kita tak boleh sebarangan nak bawa waktu solat Malaysia ke Jordan terutama sekali pada masa musim Sejuk.


Masjid Al Aqsa  ( Sila klik gambar ) di Palestine turut dilitupi salji


PENUTUPSesunggunya kejadian Musim Sejuk, Musim Panas dan sebagainya merupakan Tanda tanda Kebesaran Allah  kepada hambaNya. Allah berkuasa menjadikan suatu tempat itu sejuk beku, banjir, panas berbahang, kemarau dan kering kontang.

Allah tidak ciptakan semua ini sia sia melainkan supaya kita BERSYUKUR, BERIMAN  dan 


TUNDUK SUJUD  kepadaNya


Amman this morning Video by Amjad Ghsoun
Posted by Jordan Times on 26hb Januari 2016

No comments:

NASYID BUAT SEORANG IBU


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

KENANGAN MANIS