Sunday, January 4, 2015

SALAHUDDIN AL AYUBI


Salahuddin Al Ayubi atau nama sebenarnya Slahuddin Yusuf bin Najm ad Din Al Ayyub ( 1137 - 1193 ) merupakan pengasas kepada Dinasti Ayubiah ( Ayyubid )  bangsa Kurdish di Mesir dan Syria. Masyarakat barat pula memanggil beliau sebagai Saladin.

Beliau juga dikenali di kalangan masyarakat Kristian dan Islam sebagai seorang ketua yang mempunyai sifat belas kasihan di samping  kebolehan dan ketangkasannya dalam peperangan .

Salahuddin dilahirkan dalam keluarga Kurdish di Tikrit. Ayahnya Najm ad Din , seorang Gabenor Wilayah Baalbek telah menghantar belau ke Damsyik untuk menuntut ilmu. Di sana Salahuddin tinggal di kawasan istana milik Nurddin ( Febuari 1118 - 15 Mei 1174 ).  selama sepuluh tahun.

Salahuddin menerima latihan ketenteraan daripada bapa saudaranya , Syirkuh yang ketika itu merupakan panglima perang kepada Nuruddin.  Stirkuh sering mewakili Nuruddin dalam kempennya menentang Kerajaan Fatimiyyah yang disokong oleh Kaum Frank  di Mesir sekitar tahun 1160.


Salahuddin kemudiannya mewarisi tugas menentang Kerajaan Fatimiyyah dari bapa saudaranya yang terbunuh dalam pertempuran . Salahuddin telah dilantik menjadi panglima perang Kerajaan Fatimiyyah pada 1169 setelah berjaya menamatkan pengaruh Kaum Frank dalam pentadbiran Kerajaan Fatimiyyah.

Ketika inilah Salahuddin mengambil tugas sukar mempertahankan Mesir dari serangan Tentera Salib di bawah Kerajaan Latin Baitul Muqaddis pimpinan Almaric I.

Di bawah Kerajaan Fatimiyyah pimpinan Khalifah Al Aidid ( 1160 - 1171 ) . kemampuan Salahuddin  diragui pada peringkat awal perlantikannya sebagai panglima.  Sebagai seorang ketua tentera asing dari Syria, Salahuddin  tiada kuasa ke atas askar askar Mesir yang terdiri daripada golongan Syiah.


Apabila Khalifah Al Aidid meninggal dunia pada September 1171, Salahuddin telah menamatkan Dinasti Fatimiyyah dan menyerahkan pemerintahan Kerajaan Fatimiyyah kepada  Khalifah Al Mustadi ( 1170 - 1180 ) pemerintah Kerajaan Bani Abbasiah di Baghdad.

Selepas dilantik menjadi pemimpin Mesir sebagai wakil kepada Nuruddin, Salahudin telah melakukan pelbagai perubahan terhadap ekonomi Mesir dan menyusun semula angkatan tentera Mesir. Beliau juga turut mengembalikan ajaran ahli Sunnah wal Jamaah di Mesir.

SERANGAN KE ATAS  TENTERA SALIB

Pada tahun 1171 dan 1173 terdapat sedikit selisih faham antara Nuruddin dengan Salahuddin yang hampir membawa kepada peperangan. Ketika ingin meneruskan kempen ketenteraan ke atas negara Salib,  Nuruddin telah munta bantuan Salahuddin agar mengirimkan pasukan tentera Mesir, Menyedari akan bahaya jika Mesir ditinggalkan maka Salahuddin membatalkan niatnya menyertai Nuruddin .

Nuruddin murka lalu mengirimkan Tentera Syria untuk menerang Salahuddin di Mesir.  Namun atas nasihat Najmuddin ( ayah Salahuddin ),  sengketa ini dapat ditamatkan setelah Salahuddin memohon maaf kepada Nuruddin.


Nuruddin wafat pada 15 Mei 1174. Salahauddin mengisytiharkan dirinya sebagai Sultan Mesir dan Syria menggantikan  Nuruddin. Bermula dari tarikh ini maka berakhirlah Dinasti Zengi  dan lahirlah sebuah kerajaan baru yang dikenali sebagai Dinasti Ayubiah.

 Bagi mengukuhkan lagi kedudukannya, Salahuddin telah  mengahwini permaisuri Nuruddin.  Dengan menggunakan pengaruhnya, Salahuddin berjaya menguasai Bandar Aleppo dan Mosul ( yang sebelum ini merupakan kubu kuat Nuruddin )  pada tahun 1176 dan 1186 . As Salih Ismail putera kepada Nuruddin yang melakukan  pemberontakan terhadap Salahuddin telah berjaya dibunuh pada 1181.

November 1177, telah berlaku Pertempuran Montgisard yang menyaksikan kekalahan Salahuddin kepada gabungan tentera Baldwin IV dari Jerusalem, Raynald dari Chalitton dan Raymond III dari Kesatria Templar. Dua tahun kemudian ( 1179 ) telah menyerang salah satu kubu kuat Tentera Salib dan berjaya menumpaskan mereka.

Susulan dari kekalahan ini, Tentera Salib telah bertindak balas. Raynald dari Chatillon telah telah mengganggu laluan perdagangan dan haji orang Islam. Beliau juga mengancam ingin menyerang kota Mekah dan Madinah.

Sebagai tindak balas, Salahuddin telah menyerang  Kerak ( Selatan Jordan ) sebuah kubu kuat Reynald pada tahun 1183 dan 1184.  Reynald kemudian  menyerang dan membunuh kabilah yang dalam perjalanan untuk menunaikan haji pada tahun 1185.


Pada 4 Julai 1187, telah berlaku Pertempuran Hattin antara tentera Islam pimpinan Salahuddin Al Ayubi menentang Gabungan Tentera Salib dibawah pimpinan Raja Guy dari Lusigman ( raja Kerajaan Jerusalem yang menggantikan Raja Baldwin IV ), Raynald dari Chatillon dan Raymond III dari Tripoli ( Kesatria Templar ).

Pertempuran Hattin telah menyaksikan kekalahan teruk Tentera Salib. Raja Guy dan Raynald telah ditangkap. Oleh kerana dosanya menyerang dan membunuh  umat islam maka Raynald telah dihukum pancung adapun Raja Guy telah dipenjarakan selama satu tahun.

Dengan kejayaan ini maka hampir keseluruhan kota kota yang dikuasai oleh Tentera Salib telah jatuh ke tangan Tentera Islam. Pada 2 Oktober 1187, Salahuddin telah berjaya menawan semula kota Baitul Muqaddis  setelah 88 tahun berada dalam kekuasaan Tentera Salib.

Kejatuhan Baitu Muqaddis telah mencetuskan Perang Salib Ketiga (1189 - 1192 ). Peperangan ini merupakan usaha raja raja Eropah untuk mendapatkan semula Baitul Muqaddis yang merupakan Tanah Suci bagi penganut Kristian.

Tentera Salib di bawah pimpinan  Raja Richard I dari Englan  ( Richard Si hati Singa / Richard Lionheart )  telah bertempur dengan Tentera Salahuddin dalam Peperangan Arsuf pada September 1171 dan berjaya merampas Acre  dari tangan Tentera Islam..Pada September 1192, Richard I dan Salahuddin telah memuktamadkan satu perjanjian damai   iaitu ( Perjanjian Ramila )  yang menyaksikan Baitul Muqaddis kekal dibawah penguasaan Tentera Islan dan penganut Kristian yang tidak bersenjata dibenarkan mengunjungi Baitul Muqaddis.

PENUTUP

Sungguhpun ditentang hebat, masyarakat Kristian Eropah tetap mengakui Salahuddin seorang panglima perang yang hebat dan berjaya. Disebalik peristiwa penyembelihan umat Islam pada 1099  ( Perang Salib Pertama ), Salahuddin tetap memberikan jaminan keselamatan perjalanan dan nyawa kepada  semua masyarakat Kristian dan Tentera Salib yang kalah.

Perbezaan agama tidak menjadi halangan untuk Ru-ichard Si Hati Singa dan golongan bangsawan lain untuk menghormati Salahuddin malah selepas Perjanjian Ramila Richard dan Salahuddin bertukar tukar hadiah sebagai tanda persahabatan dan saling hormat antara satu sama lain.

KEWAFATAN SALAHUDDIN AL AYUBI

Salahuddin telah wafat pada 4 Mac 1193 di Kota Damsyik iaitu tidak lama selepas pemergian Richard yang pulang ke England. Ketika membuka peti simpanan Salahuddin, mereka dapati Salahuddin hanya meninggalkan sekeping wang emas. Salahuddin telah membelanjakan kesemua hartanya kepada rakyat rakyatnya yang  miskin.Salahuddin dokebumikan di sebuah makam yang terletak di taman sebelah luar  Masjid Umawi, Damsyik, Syria. Adapun makam batu marmar ( yang disumbangkan oleh Raja Wilhem II dari Jerman ) di dalam Masjid Umawi adalah makam kosong.

Swlepas kewafatan Salahuddin , Dinasti Ayubiah berpecah kepada dua iaitu Dinasti Ayubiah Nesir dan Dinasti Ayubiah Damsyik ( Syria ). Berikut ini adalah senarai nama Siltan yang memerintah Dinasti Ayubiah Mesir dan Syria.

BACA LAGI

1. AL AQSA DALAM KENANGAN,
     SILA KLIK DI SINI
2. PEMBUKAAN BAITUL MUQADDIS,
    SILA KLIK DI SINI
3. PERANG SALIB BAHAGIAN PERTAMA
,   SILA KLIK DI SINI
4. PERANG SALIB BAHAGIAN KEDUA,
   SILA KLIK DI SINI

No comments:

NASYID BUAT SEORANG IBU


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

KENANGAN MANIS