Rabu, April 13, 2011

ISLAM BUKAN PADA NAMASemasa mula-mula datang, saya menganggap empuna nama seperti Isa, Musa, Kamal, Yaakob dan sebagainya sudah semestinya beragama islam. Namun begitu sangkaan saya ini meleset begitu sekali dan sama-sama kita kongsikan kisah ini.

Hakikatnya penggunaan nama tesebut  amat popular sekali digunakan oleh orang orang Kristian di negara arab.


Ketika belajar di University Of Jordan, saya sempat mengikuti rombongan "Markaz Lughoh" -Pusat Pengajian Bahasa Arab ke satu destinasi pelancongan yang terkemuka di Jordan. Tiba waktu solat macam biasalah- masing masing tahu akan kewajipan masing-masing.
Dalam ramai ramai tu , ada seorang pemuda yang bernama Kamal Yaakob Kamal tidak ikut solat bersama kami. Saya rasa pelik dan cuba bertanya kepadanya . Dalam jawapannya dia mengatakan bahawa dia adalah seorang penganut agama kristian.

Saya tidak puas hati dan menganggapkan itu sebagai satu alasan untuk dia tidak mendirikan sembahyang. Keesokan harinya saya tanya kepada kawan-kawan yang mengenalinya dan kebanyakan mereka mengakui bahawa pemuda itu adalah beragama kristian.

Pada mereka..
  1. Mereka adalah berketurunan arab dan nama nama tersebut merupakan nama nama arab.  
  2. nama nama tersebut juga merupakan nama nama nabi - nabi yang pernah datang kepada mereka. 
Jadinya tidak salahlah jika mereka menggunakan nama-nama ini kerana mereka adalah seorang arab yang pernah didatangi nabi-nabi ini.Begitu juga dengan nama nama bagi kaum hawa seperti Mariyam dan Sarah turut popular di kalangan wanita arab beragama kristian.
>

Tiada ulasan: