Selasa, Februari 18, 2020

BAIBARS


Baibars atau al Malik Al Zahir Rukn al Din al Bunduqdari (abu Futuh) telah dilahirkan di Crimea pada tahin 1223M.

Beliau asalnya adalah hamba tawanan perang Mongol dari suku Kipchak, Turki dan pernah berkhidmat menjadi pengawal Sultan As Salih Ayyub iaitu pemerintah Kerajaan Mamluk Dinasti Ayyubiah (1240-1249).

Baibars telah dilantik menjadi Komander Mamluk Dinasti Bahri (Mesir) pada tahun 1250 setelah berjaya mengalahkan Raja Louis IX dari Perancis dalam Perang Salib Ketujuh (1248-1254).


Di bawah pemerintahan Sultan Saifuddin Muzaffar Al Qutuz (1259- 1260), beliau telah memimpin barisan hadapan tentera Mesir di Pertempuran Ain Jalut menentang tentera Mongol pada tahun 1260.

Baibars kemudiannya menggantikan Quttuz yang mati dibunuh pada 1260.

Tindakan pertama Baibars adalah
  • Mengambil alih tampuk pemerintahan Syria dari Dinasti Mamluk Ayubiah dan 
  • Menubuhkan Dinasti Mamluk Bahriah yang meliputi Mesir dan Syria.

Dengan penyatuan ini maka

  • berakhirlah kerajaan Mamluk Dinasti Ayubiyah yang telah diasaskan oleh Sultan Salahuddin al Ayubbi sejak tahun 1174.
  • kebangkitan Mesir dan Syria dalam menangkis ancaman Tentera Salib dan Mongol. 

PENGUASAAN KE ATAS NEGERI NEGERI SALIB

Pada tahun 1266, Baibars menakluk negara Kristian Cilician Armenia di bawah pemerintahan Raja Hethum 1 yang tunduk kepada Empayar Mongol.

Dua tahun kemudian, Baibars telah berjaya menawan dan memusnah Kota Antioch dan penduduk kota Antioch telah diseksa dan dibunuh dengan kejamnya.

Pemerintah Antioch, Putera Behemund IV yang terselamat dari serangan Baibars telah kehilangan kesemua wilayahnya kecuali Tripoli.

Kejatuhan Antioch dan pengepungan ke atas Tripoli hampir hampir mencetuskan Perang Salib kesembilan.


Mei 1271, Raja Edward I dari England dengan satu bala tentera yang besar telah tiba di Acre dan cuba bergabung dengan tentera Mongol bagi mendapatkan semula Antioch dari Baibars,

Dengan ini maka pengepungan ke atas Tripoli terpaksa dihentikan dan satu gencatan senjata telah diadakan antara Baibars dengan Raja Edward.


KEMATIAN BAIBARS

Baibars meninggal dunia di Damsyik pada 1 Jun 1277 akibat terminum racun dan beliau telah dikebumikan di Perpustakaan Zahiriyah, Damsyik. 

Tempat beliau telah diambil alih oleh putera beliau bernama Al Said Nasiruddin Barakah Khan (1277-1279).


Meskipun dunia Islam menganggap beliau sebagai wira negara selama beberapa kurun, namun Baibars amat dibenci oleh dunia Kristian kerana tindakannya memusnahkan tapak tapak suci Kristian, menghalau dan melakukan pembunuhan beramai ramai ke atas penduduk Kristian. 

Tiada ulasan: